Stig-Olav & Eva-Marie Stenbergs

En av många händelser var då föreningen/deltagare uppvaktade våra trotjänare i styrelsen. 

Reumatikerföreningen i Kramfors bildades 1975. 

1992 började Stig-Olav & Eva-Marie Stenbergs karriär inom Reumatikerföreningen. 
Ett par som kom att ha STOR betydelse och fortfarande ÄR en stor del av föreningen och föreningsarbete. 
Stig-Olav & Eva-Marie var också engagerad i Reumatikerdistriktet Västernorrland under ett antal år, där han var ordförande ca; 3 år och hon blev sekreterare och den tillhörande högra handen & båda blev så att säga ett ”allt i allo” för distriktet och hemföreningen. 

Under åren ville Stig-Olav & Eva-Marie minska ner på sitt arbete inom föreningsstyrelsen och under 2004 styrdes föreningsarbetet av en ny styrelse som bestod av både gamla och nya styrelseledamöter. 
Vid årsmötet 2005 visade det sig att valberedningen inte kunnat hitta intresserade medlemmar att delta i styrelsearbetet och därför lades också föreningen vilande för ett tag. 
Det är svårt att hitta medlemmar som ville engagera sig i styrelse & föreningsarbetet. 

Skam den som ger sig tänkte vi, Stig-Olav & Eva-Marie var också några av flertalet eldsjälar som fick igång föreningen igen under våren 2006. I september hölls ett ultima årsmöte, vilket resulterade i en styrelse där paret åter ingick i föreningsarbetet. 

Vid tidpunkten för uppvaktningen lästes en liten hyllning som mycket väl stämmer in på Stig-Olav & Eva-Marie, men även på många av oss andra också. 
”Det avgörande är inte HUR gammal du är utan HUR DU ÄR gammal”. 

Lite återblickar från 1932. 
• Det bodde runt 6 miljoner människor i Sverige 
• Ingo Ingemar Johansson föddes 
• 1 liter mjölk kostade 20 öre 
• Per-Albin Hansson blev stadsminister och för första gången kunde man följa valkampanjen i radion 
• Kruger-kraschen var ett faktum 
• Den svenska regeringen utfärdar amnesti för de tryckfrihetsberövade efter Ådalshändelsen 1931 
• Sverige tar guld & silver på 18 km skidor i Lake Placid i USA 
• Vasaloppet ställs in på grund av för lite snö 

Framför allt under 1032 föds Stig-Olav i april & Eva-Marie i september. 
Två människor som så småningom bildade ett par & bildade familj. 

Deltagarna sjöng och hurrade för jubilarerna som under året uppnått den fantastiska åldern av 75 år och därefter överlämnades en present. 

Det säga att: ”Det är inte det man tänker, utan det man gör, som kan förändra tillvaron”. 
Och inom många områden har Stig-Olav & Eva-Marie spelat stor roll för sina medmänniskor. 

Vad mera har då Reumatikerföreningen sysslat med? 
Jo den 6 oktober samlades ett glatt gäng föra att avnjuta årets surströmming. 

Den 12 november hade föreningen bjudit in föreningsmedlemmar, familjemedlemmar, grannar & i övrigt intresserad att få veta mera om reumatiska diagnoser och hur det kan vara att leva med dem. Till kvällen hade föreningen också bjudit in Reumatikerdistriktets diagnosombud som stöd och hjälp med frågor och funderingar. 
Det blev en trevlig kväll där vi fick ta del av information, vi hade diskussioner och med mycket prat och skratt. Under kvällen serverades en potatis & purjolöksoppa med smörgås, samt kaffe med liten kaka. 

Nästa sammankomst var den 27 november då Dr Eberhard Berg hade inbjudits att föreläsa om långvarig smärta. 
Arrangemanget var ett samarbete mellan Reumatikerföreningen, Reumatikerdistriktet Västernorrland med Nils-Erik Jonsson samt ABF Ångermanland. 
Dr Eberhard Berg, som tidigare varit ortopedkirurg och smärtläkare, är numera engagerad i rehabilitering av långtidssjukskrivna. 
Dr Eberhard Berg talade om smärtförvandling och om den långa smärtans onda cirklar och hur man bryter dem. Att den långvarig smärta kan påverka dig fysiskt, psykiskt och socialt. 
Dr Eberhard Berg berättade också om vad vi själva kan lära vår hjärna och hur vi kan ta kommandot över våra liv. Någon annan person kan aldrig sätta sig in i hur just du har det eller vice versa. Våra egna tankar styr allt i livet. Han menar också att psykisk och fysisk stress påverkar förmågan och tiden för rehabilitering och eventuell återkomst i arbetet. 

Året avslutades1: a advent med traditionsenlig julträff, vilket i år gick av stapeln på Hotell Kramm där deltagarna inmundiga deras läckra julbord. Efter det manifika julbordet som serverats samlades deltagarna för att bland annat gratulera Stig-Olav & Eva-Marie (läs i början av referatet) samt att höra Sven-Åke Sjödin berätta om sin resa till Hong Kong & Australien. 

Sven-Åke berättade om den fantastiska naturen han upplevde på de platser han besökte, om maten, kulturen och hur stora skillnader det var för människors villkor att leva i de olika delarna av världen han just besökt, om samhällets uppbyggnad och priser, att han inte hade tänkt på att avstånden skulle vara så stora och långa, om trafiken i Australien som han upplevde som väldigt intensiv, besök på djurparker och så vidare. Vid något tillfälle framöver vill Sven-Åke om intresse finns från medlemmarna, visa lite av alla sina bilder och timmar med film som han har med sig hem. 

Under året har några medlemmar samlats hos Ingrid Rönnberg för att i studiecirkelform måla och ha trevligt. Detta har man nu gjort ett antal år. 
I september startade föreningen upp en studiecirkel som är för nybörjare vid datorn. 
Nivån på kunskapen varierade allt från att någon deltagare knappt sett en dator, några kan lägga patiens och någon kan skriva lite. 
Förhoppningar finns om att föreningen kan starta upp flera studiecirklar, allt efter medlemmarnas intresse. Hittar man ett intressant ämne att träffas runt så finns garantier för att deltagarna får en trevlig stund på dagen med många glada miner och skratt. 
Föreningen har också knutit kontakter med IKF (Internationella Kvinno- Förbundet /Föreningen i Kramfors) i syftet att samarbeta med bland annat våra invandrarkvinnor 
Vid pennan Birgitta Byman Hör gärna av er. 
e-postkontakter: 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.